Utbyte med Japan ger inspiration och kunskap

Publicerad 28 juni 2024

Intresset för hur Wåga & Wilja förskolor i Sverige bedriver Reggio Emilia-inspirerad utbildning är stort i Japan. Sedan 2005 har Wåga & Wilja haft ett givande samarbete med Aichi Shukutoku University i Nagoya, ett av Japans största universitet.

Varje år, förutsatt att inga yttre hinder som pandemier sätter stopp, reser två av Wåga & Wiljas pedagoger till Japan för att föreläsa om sina arbetsmetoder. De delar med sig av olika projekt som de genomfört med barnen på förskolorna till japanska professorer och blivande förskollärare. Dessutom får pedagogerna möjlighet att besöka japanska förskolor för att jämföra och inspireras av deras arbetssätt.

Pedagoger från Fäbodens och Skogbackens förskolor i Japan

Förskola i Japan.

I år är det Sofia Rosell från Skogbackens förskola och Anita Önnestam från Fäbodens förskola som åker till Nagoya. De kommer att föreläsa om Wåga & Wiljas arbete med ateljékultur och utomhuspedagogik under perioden 23 juni till 1 juli. Man kan följa deras resa på Instagra, se länk nedan.

Mer utbyte över landsgränserna

Wåga & Wilja har även ett annat samarbete med Japan och har nyligen välkomnat pedagoger från japanska förskolor till en av sina verksamheter. Förskolan Orgona fick besök av friskoleföretaget ChaCha från Tokyo. Under besöket berättade en av Orgona-förskolans pedagoger om ett långsiktigt projekt som de haft tillsammans med barnen, medan ChaCha delade med sig av två kortare projekt i deras förskolor. De japanska gästerna deltog även i Orgona-förskolans dagliga verksamhet och utbytte erfarenheter med de svenska pedagogerna. På det hela var det ett mycket uppskattat och lyckat besök där svenska och japanska pedagoger kunde utbyta erfarenheter.
Sofia Rosell och Anita Önnestam har även besökt CHaCha under sin resa till Tokyo, för att se en av deras förskolor och få ytterligare pedagogiskt utbyte om olika typer av projektarbeten.

Till hösten tar Wåga & Wilja emot tolv japanska studenter och två professorer från Aichi Shukutoku University i Nagoya, som de haft utbyte med utbyte med. I höst ska studenterna att ha fyra dagars praktik på Wåga & Wiljas förskolor.

Det här internationella samarbetet är en källa till inspiration och kunskap, samt bidrar till att utveckla pedagogiska metoder i både Sverige och Japan.

Mer information

Följ Sofia och Anita i Japan på Instagram

Läs mer om Wåga & Wilja

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!