Snart får Norrtälje en ny fin skola!

Publicerad 22 maj 2024

Montessori grundskola har funnits i Norrtälje i över 25 år. Nu tar skolan ett stort kliv in i framtiden med en vacker nybyggd skola i de centrala delarna av staden.

Snart är nya skolan i Norrtälje klar. Bakom staketet vid Stockholmsvägen mitt i centrala Norrtälje har en ny skola växt fram under den senaste tiden. Nu är skolan är färdigbyggd och det återstår bara arbete att slutföra inomhusmiljöerna och skolgården.

Modern, funktionell design som passar in

Med sin ljusgula fasaden passar skolan fint in i gatubilden och snart har grushögarna på skolgården bytts ut mot gräs, utomhusscen och annat som uppmuntrar till rörelseglädje och trivsel.

Inne i skolan kommer elever och lärare att mötas av flera halvplan och i mitten sträcker sig ett atrium upp till stora takfönster med naturligt ljusinsläpp. Klassrummen är stora och ljusa, med tillhörande grupprum. På varje våning finns gradängrum där det går att ha filmvisning, uppträdande eller lite annorlunda lektioner. Genomgående är det funktionell modern design, från entréhallarna till det stora skolköket.

Efterlängtad invigning

Efter sommarlovet får elever och medarbetare äntligen komma in. Den 23 augusti blir det stor invigningsfest lagom till starten på läsåret 24/25.

Det är Atvexas dotterbolag Montessori Sverige som bygger skolan. Tillsammans med Montessori Gustavslund, den nuvarande skolan som ligger alldeles intill den nya, kommer man att kunna erbjudas undervisning för årskurs F-4 och 5-9 på samma skolområde.

Atvexas och Montessori Sveriges ledning fick nyligen en specialvisning av skolan. Alla var imponerade av bygget och ser fram emot att allt ska bli klart efter sommaren.

Röster om den nya skolan

Anne-Marie Utterstöm, vd Montessori Sverige och Johan Kyllerman, vd Atvexa.

Varför har Montessori Sverige valt att satsa på att bygga en ny skola i Norrtälje?

– Då det under en längre tid varit ett högt söktryck till vår skola ville vi öppna upp möjligheten för fler elever att få en skolplats hos oss. En bidragande orsak har också varit att vi behövde flytta från våra tidigare lokaler för årskurs F-4 på Vigelsjö i Norrtälje, säger Anne-Marie Utterström vd Montessori Sverige.

Hur står sig montessoriskolan med sin pedagogik i konkurrensen av andra skolor i kommunen? Och varför är just Montessori så populärt?

– Skolan står sig väl i jämförelse med andra. Det bedrivs ett oerhört aktivt, målmedvetet och engagerat arbete för att lyfta studieresultaten hos våra elever och att göra det med glädje. Vi tror att vårdnadshavare uppskattar att vi jobbar mycket med motivation och att eleverna upplever en personlig utveckling, säger Anne-Marie.

– Barn och ungdomar i Norrtälje är som nog som barn och ungdomar är mest. De gillar att idrotta, upptäcka världen och ny teknik. Det får de göra hos oss och det skapar en god sammanhållning. Sedan har det visat sig att våra elever går ut med goda kunskapsresultat när de lämnar oss efter tio år och det ger dem valmöjligheter inför framtiden. Montessori skapar arbetsglädje!

Är det här första gången Atvexa är med och bygger en ny skola? Vilka fördelar finns det med att friskolor väljer det här sättet att utveckla sin verksamhet?

– Ja, det är den första grundskolan Atvexa bygger och i just det här fallet blir det en härlig campuskänsla tillsammans med den tidigare skolbyggnaden som ligger precis bredvid. Det är en styrka att vi som friskolekoncern tillsammans med Riflex kan investera närmare 170 miljoner kronor i en helt ny skola för Norrtäljes elever. Det gör staden och kommunen än mer attraktiv för både befintliga invånare och familjer som funderar på att flytta hit, säger Johan Kyllerman vd Atvexa.

Vad är ni extra imponerade av med den nya skolan?

– Det är roligt och imponerande att vi under hela planeringsstadiet och byggprocessen fått varit så delaktiga och kunnat bidra med de erfarenheter vi har. Det handlar om hur en god, funktionell och modern lärmiljö ska se ut. Därför är det extra roligt att se den fantastiskt fina byggnad som nu växt fram! Det är en estetiskt mycket tilltalande byggnad där varje materialval med omsorg valts ut, det finns också ett medvetet hållbarhetsperspektiv vilket vi tycker är viktigt, säger Anne-Marie.

– Själva byggnaden är supermodern och innehåller en massa ny teknik med sensorstyrd ventilation, musiksalar med extra ljudisolering, ett matlagningskök i restaurangklass och ett ljusinsläpp som är helt fantastiskt. Det här är helt enkelt en skola jag skulle vilja ha gått i själv och det känns oerhört kul att kunna säga det, säger Johan.

Vad är speciellt med här byggprojektet? Har det funnits några utmaningar och är du stolt över något särskilt?

Martin Hagman, vd Riflex AB.

– Jag är stolt över att vi har hållit en otroligt hög nivå rakt igenom hela projektet, allt från stommen till ytskikt och hur vi tillsammans med verksamheten har arbetat fram moderna lokaler för en modern skola, säger Martin Hagman vd för Riflex.

– Vi har också lyckats få till en så pass stor byggnad som faktiskt upplevs mycket mindre och gemytlig utifrån och passar bra in i stadsbilden. Sen kan det kännas givet att man idag bygger energismart och det har vi verkligen tagit till vara på i det här huset som värms upp med bergvärme, el från solpaneler, vi återanvänder värmen från vattnet från köket. Ventilationen styrs av närvaro, temperatur och Co2 mätning med mera.

– Det har varit utmaningar att få ihop höjderna då marken sluttar vilket gjort att vi byggt huset i sex stycken halvplan istället för tre helplan. Under byggets gång har det visat sig innebära fler utmaningar än vi först trodde.

– Vi har också byggt huset under ett väldigt speciellt världsläge, När vi skulle beställa stommen som är i betong visste vi inte ens om den kunde levereras på grund av tillstånden för cementfabriken på Slite. Likaså med allt annat material som det verkligen var brist på under 2022 i och med pandemin och stoppet i Suezkanalen. Bergvärmepumparna beställde vi till exempel hem redan i början av 2023 (de installerades i maj 2024), för att säkerställa att det inte skulle ställa till problem med leveranserna, säger Martin.

Till sist, Anne-Marie, hur ska invigningsfesten bli?

– Det ska bli en dag då vi med stolthet får visa upp vår fina skola! Både stora och små kommer att fira tillsammans, det kommer att bli lite festligheter med en hel del inbjudna gäster. Vi kommer officiellt att inviga skolan då, klippa band, tal, rundtur i skolan med mera, säger Anne-Marie.

Fakta om nya Montessoriskolan i Norrtälje

  • Byggår: 2022–2024
  • Kvadratmeter: 4 000. Skolan är 3 604 kvm och hela huset ca 4000.
  • Antal elever: 360 i nya skolbyggnaden (Lunden) tillsammans med den befintliga skolan (Herrgården) kommer det att kunna gå ca 500 elever på Montessori Gustafslund
  • Årskurser: F-4, 5-9
  • Fastighetsägare & byggherre: Riflex AB
  • Byggentreprenör: Lewéns totalentreprenad
  • Uppvärmning: Bergvärme
  • Olika miljövänliga anpassningar:
  • Kostnad: Byggkostnad för Riflex 170 mkr
  • Övrigt: Det finns nästan inte en rak vinkel på väggarna i hela skolan, detta för att ljudet inte ska studsa.

Atvexas och Montessori Sveriges ledningar på besök i nya skolan.

Vackert ljusinsläpp från takfönster.

Stora ljusa klassrum.

Gradänger ned mot skolköket och matsalen.

Undervisningsrum med gradänger.

Stor ljusgård möter besökarna.

Uppskattat besök av alla!

Utsikt mot den nuvarande skolbyggnaden som kommer fortsätta ha verksamhet även när den nya öppnat.

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!