Myter om friskolor måste bemötas med fakta

Publicerad 23 augusti 2024

Nu har ett nytt läsår startat och därmed tar diskussionen om friskolor fart igen. I debatten förekommer det ibland ett antal felaktigheter, därför vill vi redan nu slå hål på de myter som förekommer och bemöta dem med fakta.

– Det är självklart bra att skolan och friskolor debatteras, men det är viktigt att en öppen diskussion vilar på fakta. Först då kan en samhällsdebatt bidra till förståelse baserad på verkliga förhållanden och leda till utveckling, säger Johan Kyllerman, vd Atvexa.

Högstadieelever på skolgården påväg till lektionen med pärmar och böcker i famnenUnder de senaste åren har ett flertal myter om friskolor förekommit. De får även idag stor spridning. Det här ökar risken för missförstånd och att politiska beslut tas på fel grunder.

– Jag hoppas att vi får en klok och faktabaserad diskussion om skolan under det här läsåret. Här är Atvexa gärna med och bidrar, säger Johan Kyllerman.

Vanliga påståenden

Detta är några vanligt förekommande påståenden om friskolor.

Myt: Det är vanligt med glädjebetyg i friskolor.
Fakta: Så kallade glädjebetyg förekommer både i kommunala och fristående skolor. Men Skolverkets statistik visar att det är vanligare att elever i kommunala grundskolor får ett högre slutbetyg än vad de presterat på det nationella provet i samma ämne. I matematik och svenska är skillnaderna ganska stora, i engelska är de mindre.
I friskolor är det dessutom vanligare med ett aktivt arbete för att säkerställa att bedömningar och betyg är likvärdiga.

Källa: Ny statistik om nationella prov i grundskolan – Skolverket
Skolinspektionen likvardig-bedomning-och-betygssattning.pdf

Myt: Friskolor är överkompenserade jämfört med kommunala skolor.
Fakta: En granskning som Friskolornas Riksförbund gjort visar att friskolor inte är överkompenserade. Tvärtom får de elever som valt en fristående skola avsevärt mindre i skolpeng än de elever som går i kommunala skolor.

Källa: Friskolornas Riksförbund Rapport: Är friskolor överkompenserade?

Myt: I friskolor är arbetsmiljön dålig.
Fakta: Friskolor har i regel mycket bra ledarskap och lärmiljö, vilket bidrar till att elever och lärare i högre utsträckning trivs och mår bra. Även vårdnadshavare är nöjdare i friskolor. Detta visar bland annat Skolinspektionens senaste Skolenkät 2024.

Källa: Skolinspektionen Skolenkät 2024
Friskolornas Riksförbund Nöjdhet i friskolor
Atvexas skolor överträffar genomsnittet i Skolinspektionens Skolenkät 2024

Myt: Friskolor försämrar Pisa-resultaten.
Fakta: En analys av Pisa-resultaten visar att elever på friskolor presterar bättre än de på kommunala skolor, motsvarande ett helt läsår i inlärning. Detta resultat är justerat för elevernas bakgrund.

Källa: Svenskt Näringsliv 2024 Vad kan vi lära av PISA 2022? Faktorer bakom svenska elevers resultat

Myt: Friskolor har ett lätt elevunderlag och kan välja vilka elever de tar in.
Fakta: Nej, friskolor väljer inte elever, det är elever och föräldrar som väljer skola. I friskolor finns bland annat fler elever med utländsk bakgrund. Skolverket och Friskolornas Riksförbund presenterar årligen statistik över elevers socioekonomiska bakgrund.

Källa: Skolor och elever – Friskolornas riksförbund

Läs mer

Friskolornas Riksförbunds webbplats (numera Almega Utbildning) finns mer fakta om friskolor.

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!