Humlans hjältar – Ulnas förskolebarn hjälper utsatta familjer

Publicerad 17 juni 2024

Barnen på Källdals förskola, avdelningen Humlan, i Uddevalla har startat ett initiativ för hållbar utveckling och hjälper utsatta familjer genom återvinning genom SOS Barnbyar. Så här långt har barnen samlat in nära 3 000 kronor.

På Källdals förskola har man under våren arbetat med projektet ”Hållbara relationer genom skogens skatter”. Projektet har gett barnen möjlighet att forma framtidens hållbara relationer till natur, miljö och material, samtidigt som de haft roligt och lärt sig värdefulla insikter om samarbete och medmänsklighet. Det har lett till att barnen tagit initiativ till ett projekt för att hjälpa familjer i behov, där barnen kallar sig Humlas hjältar.

Barnens nyfikenhet utvecklade projektet

Initiativet började med att barnen gav sig ut i närområdet för att leta efter skräp. Detta ledde till att en egen återvinningsstation byggdes på avdelningen. Under skräpinsamlingen hittade barnen en stor mängd pantburkar, vilket väckte deras nyfikenhet på återvinning och ekonomi. Barnen tog med sig pantburkarna till förskolan för att undersöka dem. Genom att titta på filmer om återvinningsprocessen och förstå att burkarna har ett ekonomiska värde, lärde sig barnen om pengar och dess värde. De började diskutera hur de kunde hjälpa andra med pengarna från pantning av burkarna. För att ge barnen förståelse för ekonomiska ojämlikheter och olika levnadsvillkor i världen tog vi hjälp av webbplatsen Dollar Street.

Vårdnadshavare engagerade sig också

Med stöd från vårdnadshavare som bidrog med pantburkar, pantade barnen på City Gross. Efter diskussioner om hur de insamlade pengarna skulle användas, beslutade barnen att de ville hjälpa familjer i behov.

Därför startade de insamlingen ”Humlans hjältar” via SOS Barnbyar med ett mål att samla in 1000 kr. Barnen är väldigt engagerade och på eget initiativ har de gjort skålar, ljuslyktor och armband som de sålde på en loppis på Förskolans dag. Totalt samlade barnen in 2674 kr till SOS Barnbyar!

Källdals förskola är en del av Ulna Sverige, ett dotterbolag till Atvexa.

Läs mer om förskolan: Källdals förskola i Uddevalla, Ulna AB

Bilder från projektet

 

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!