Nyhet
Barnens favoritmat på Helenedals förskola
Publicerad 18 december 2024
På Helenedals förskola i Uddevalla har barnen sedan ett drygt år tillbaka jobbat med att lära känna världen och olika kulturer, via maten. Här är förskolekocken Hanif Gahlehs receptet på barnens favoritmat, Kyckling Tagine.
Pedagogerna och kocken på Helenedals förskola har tillsammans haft projektet ”Jorden runt” där mat från barnens ursprungsländer varit en viktig del. Barnen fick smaka på mat från sammanlagt 14 olika länder och varje måltid blev en kulturell upplevelse. Favoriten blev Kyckling Tagine. Varför inte prova laga det i er egen förskola/skola eller kanske hemma?
Kyckling Tagine
(grundrecept för sex personer)
Ingredienser
- 4 st kycklingklubbor
- 3 gula lökar
- 1,5 dl gröna oliver med kärnor
- 3 st inlagda citroner eller en dl färskpressad citronjuice
- 3 st finhackade vitlöksklyftor
- 1 liten knippe grovhackad färsk koriander
- 1 liten knippe grovhackad persilja
- Ca 3 dl vatten
- 1 g saffran
- 1 tsk ingefärapulver
- 1 tsk gurkmeja
- 2 tsk chilipulver eller paprikapulver
- 2 tsk spiskummin
- 0,5 tsk svartpeppar
- Salt
Gör så här
Dela kycklingklubborna i mitten, krydda med svartpeppar runt om. Stek i upphettad olja ca 4-5 min på varje sida. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan Hacka löken i strimlor och stek glansig på medelvärme med smör och olja i samma stekpanna som du stekte kycklingen. Tillsätt alla kryddor, koriander, persilja och fräs lite till, (det kommer att dofta ljuvligt). Tillsätt citronjuicen eller skär bort det gula skalet från de inlagda citronerna och finhacka fruktköttet, skalet kan du spara till garnering vid servering. Lägg fruktköttet i stekpannan med löken, fräs lite till. Tillsätt vätska, låt såsen koka upp och putta på medelvärme i ca 15 min. Smaka av med salt.
Lägg kycklingen i en tagine, gjutjärnsgryta eller lergryta. Häll såsen över kycklingen. Toppa med oliver. Ta in tagine/lergrytan i en kall ugn, sätt sedan på värmen, 175° över och undervärme. Tar man in en lergryta i varm ugn finns det risk att den spricker. Använder du en gjutjärnsgryta tar du in den i varm ugn. Låt allting tillagas i ca 2 h under lock, tills kycklingen är helt färdiglagad. Efter halva tillagningstiden kan du lyfta på locket och ösa kycklingen med såsen. Servera tagine med nybakad bröd, ris eller couscous.