Barn måste vara trygga i skolan

Publicerad 15 augusti 2024

Organisationen Friends har presenterat sin årliga rapport om hur barn och elever mår i skolan. Den visar att mobbning alltjämt är ett stort problem, som även påverkar studieresultaten. Det här behöver alla som arbetar inom skolan ta tag i för att hitta en lösning.

Enligt Friendsrapporten 2024 har nästan hälften av alla elever varit utsatta för kränkningar och mobbning i skolan eller på nätet. Bland elever som är utsatta för mobbning är det dubbelt så vanligt att få icke godkänt i något av kärnämnena.

Några siffror ur rapporten:

  • 46 procent av alla elever har blivit utsatta för kränkningar eller mobbning i skolan eller på nätet de senaste två månaderna.
  • Tolv procent av de som är utsatta för kränkningar eller mobbning rapporterar att de inte har godkänt i ett eller flera av kärnämnena.
  • 7 av 10 elever som angett att det inte går bra i skolan har också varit utsatta för kränkningar eller mobbning.

– Friendsrapporten är en av läsårets viktigaste rapporter och visar på ett otroligt allvarligt problem. Här är det viktigt att komma ihåg att bakom varje siffra i statistiken finns ett barn som mår dåligt. Det är väldigt allvarligt att det här påverkar studieresultaten, men framförallt riskerar det att påverka barnen resten av livet, säger vd Johan Kyllerman.

Trygghet och studiero är en prioriterad fråga inom alla Atvexas skolor. Ett flertal av skolorna jobbar med Olweusmetoden, som är ett forskningsbaserat antimobbningsprogram. Centralt i arbetet är att personal, elever och vårdnadshavare är involverade, något som gett mycket gott resultat. Ett av AtvexaTV:s avsnitt handlar om hur arbetet praktiskt går till och varför det är så effektivt.

– Skolan ska självklart vara en trygg plats för alla. Är eleverna inte trygga kan de inte lära sig något, det säger sig självt. Vi i skolans värld måste lägga kraft på detta för att hitta en lösning. Det borde även skoldebatten handla mer om, säger Johan Kyllerman.

Mer information

Friendsrapporten 2024
AtvexaTV om trygghet och studiero
Byängsskolans arbete med Olweus metoden

 

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!