Allt fler elever i friskolor

Publicerad 31 maj 2024

Skolverket har nyligen presenterat ny statistik över andel elever i friskolor. Siffrorna pekar uppåt.

Andelen elever i fristående grundskolor har ökat från 14 procent läsåret 2013/14 till 16 procent läsåret 2022/23, och i fristående gymnasieskolor från 26 till 31 procent under samma period, enligt Skolverkets rapport om friskolesektorns omfattning och utveckling.

Johan Kyllerman vd Atvexa

Johan Kyllerman, vd för Atvexa.

– Det är glädjande att se att fler elever och föräldrar väljer fristående skolor. Skolverkets statistik visar att nästan var femte grundskoleelev och var tredje gymnasieelev har valt en friskola. Det här är ett tydligt tecken på att vi erbjuder ett uppskattat och efterfrågat alternativ inom det svenska skolsystemet. Jag tycker det är extra intressant att allt fler väljer friskolor, trots den negativa tonen i debatten, säger Johan Kyllerman vd för Atvexa i en kommentar.

– Den naturliga tolkningen av detta är att många familjer är nöjda med den utbildning och de möjligheter som friskolor erbjuder. Vår ökande popularitet bekräftar behovet av mångfald och valfrihet inom utbildningen, vilket i sin tur bidrar till att höja kvaliteten på utbildningen för alla elever, oavsett vilken typ av skola de väljer.

– Vi på Atvexa ser det som vårt uppdrag att fortsätta utveckla och förbättra våra skolor för att möta de höga förväntningar som föräldrar och elever har. Det är vårt ansvar att säkerställa att varje elev får den bästa möjliga utbildningen och att vi bidrar till att forma framtidens samhälle med välutbildade och engagerade medborgare.

Läs Skolverkets rapport

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!