Full fart på skolgården när Akers Friskola firade 25 år!

Publicerad 25 september 2024

Akers Friskola är populär och ligger i Åkersbergas utkant nära ett vackert naturområde. Det är en F-9 skola med nära 260 elever. Hallå där, Johanna Allard, rektor på Akers Friskola, som firade 25-årsjubileum i dagarna. Hur firade ni?

Rektor Johanna Allard serverar korv till eleverna på skolans jubileumsfest.

– Vi firade med ett cirkustema hela dagen! Röda mattan var utrullad, och vår musiklärare hälsade alla välkomna med en egenskriven låt för firandet. Personalen kom klädda i cirkuskläder, och Livat bjöd alla klasser på både musikföreställning och cirkusworkshop. Eleverna deltog i en sjukamp med klassiska aktiviteter som säckhoppning och dragkamp, och högstadiet hade förvandlat sina lokaler till en spelhall med karaoke, pingis, dart och nattduell. Lunchen serverades utomhus med korv och bröd, och vi fick besök av både en trollkarl och en björnmaskot.
Vad blev mest populärt bland barnen?

– Bland de yngre barnen var cirkusworkshopen en stor hit. De fick prova på clowntricks, gå på låtsaslinor och hoppa genom rockringar. Trollkarlen som trollade på rasterna blev också en favorit. De äldre barnen uppskattade framförallt spelrummen och många tyckte att karaoke var riktigt kul.

Vad gör Akers Friskola speciell?

– Vi är en liten skola med ett stort hjärta. Här finns en familjär och varm stämning, och alla i personalen är otroligt engagerade och bryr sig verkligen om eleverna. Vi håller en hög nivå på undervisningen och arbetar aktivt med trygghet. Våra elever får ofta höra när de kommer till gymnasiet att de har väldigt goda ämneskunskaper. Vi har en god och positiv anda, och här får barnen vara barn lite längre.

Finns det något särskilt du är extra stolt över?

– Jag är väldigt stolt över våra elever, som alltid gör sitt bästa, och över vår personal, som är så engagerad och kompetent. Alla, från fritidspersonalen till de som jobbar i köket och med städning, bidrar till att skapa en härlig miljö. Lärarna ger god undervisning och finns alltid där för eleverna.

Vad har ni mer för spännande planer i höst?

– Vi har precis blivit en mobilfri skola, vilket innebär att vi satsar extra på roliga rastaktiviteter, särskilt för de äldre eleverna. Vi kör bland annat klassiska lekar i idrottshallen, som ”sätta knorr på grisen”.

– Vecka 43 ordnar förskoleklassen sitt traditionella höstmys, där barnen förbereder egna texter om hösten. Föräldrarna bjuds in till en mindfulnesspromenad i skogen för att läsa texterna, och därefter blir det sång och pumpasoppa i en skogsglänta.

– Dessutom satsar vi på både fysisk och psykisk hälsa detta läsår. Vi har fått en poddutrustning via Tim Bergling Foundation och några elever vill starta en podcast om psykisk hälsa. Och som vanligt ordnar klass 6 med föräldrar ett Halloween-disco för F-4 på fritids, inklusive en riktigt spännande spökvandring!

Läs mer om Akers Friskola

Bilder från 25-årsfirandet

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!