Bäst betyg i Blekinge

Publicerad 13 februari 2023

I fjol hade niorna på Karlskrona Montessorifriskola högst snittbetyg av alla skolor i Blekinge. Det har uppmärksammats i Sydöstran som gått igenom skolornas betyg i länet.

Karlskrona Montessorifriskola är en F-9 skola med Montessoripedagogiken som grundsyn och med en förstärkning i engelska och idrott. Skolan har ett medvetet arbete med eleven i centrum och fokus på god kvalitet i undervisningen. Målet är att eleverna ska bli medvetna samhällsmedborgare med insikt om sin egen kompetens.

Inför årets gymnasieval har Sydöstran listat vilka högstadieskolor i Blekinge som förra läsåret hade bäst och sämst snittbetyg, där maxpoäng är 320, eller 340 om eleven har valt till moderna språk. Högst upp på listan finns Karlskrona Montessorifri[1]skola med 253,2 som meritvärde.

När Sydöstran var på besök sa några av niondeklassare att betygen känns allt viktigare ju mer de närmar sig gymnasiet.

– Det är kul att ha höga betyg, men nu känner man mer press för att man vill komma in på rätt gymnasielinje också, sa Elliot Meskanen till reportern.

Många fördelar med att vara en liten skola

Karlskrona Montessorifriskola har ofta höga meritvärden, ett skäl till det kan vara att det är en liten skola med små elevgrupper. I år går 26 elever i årskurs nio.

Många elever går på skolan ända från förskoleklass. De blir trygga i förhållningssättet och i arbetssättet och det finns en röd tråd genom hela undervisningen. De lär också känna alla vuxna.

Ingen blir glad av glädjebetyg

I Sydöstrans reportage kommenterar rektor Malin Lundström debatten om att friskolor skulle ge glädjebetyg i större utsträckning än andra skolor.

– Jag tycker att debatten är tråkig, just för att man försöker vinkla det till att vissa skolor sätter högre betyg, alltså att det krävs en lägre prestation av en elev. Just vinklingen, att man försöker göra den mot friskolor, tycker vi så klart är jättetråkig.

– Vi utgår ju från vårt läge, där vi har väldigt höga ambitioner att vara trovärdiga. Det hade ju inte heller hjälpt våra elever. I stället blir det att man sätter krokben för dem när de kommer in på gymnasiet och märker att de inte har de förmågorna, sa Malin Lundström till reportern.

Läs mer om skolan

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!