Slutreplik: Friskolor tar också ansvar för Stockholm stads elever

Publicerad 13 december 2024

Att Stockholms stad ger elever i friskolor lägre skolpeng är varken rättvist eller rättssäkert. Det skriver 13 rektorer, varav fem arbetar inom Atvexa, i en slutreplik i Altinget.

I en replik på vår debattartikel om skolpengen i Stockholms stad argumenterar skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) för att friskolorna och våra elever är överkompenserade och att detta beror på att staden har ett större ansvar än friskolor. Vi har flera invändningar mot hennes argument.

Friskolor avlastar kommunerna

Högstadieelever på skolgården påväg till lektionen med pärmar och böcker i famnenSå vitt vi vet är det ingen som ifrågasätter att staden har det yttersta ansvaret för att ordna skolplatser åt alla elever. Självklart måste alla kommuner i Sverige ha en viss beredskap för att snabbt kunna ta emot nya elever om behovet skulle uppstå.

Här vet vi dock att även friskolor bidrar i stor utsträckning och avlastar kommuner.
Frågan är hur denna beredskap organiseras och vad den faktiskt kostar. Det är ju inte så att Stockholms kommunala skolor medvetet står med sysslolösa lärare och tomma klassrum som är redo att tas i bruk den dagen de med kort varsel måste ta emot fler elever.

Alla som driver en skola vet att det kan vara tufft för ekonomin när antalet elever minskar. Men det är inte samma sak som att ha en planerad beredskap för att kunna ta emot fler elever. Det är att blanda ihop korten. Att en skola väljs bort kan inte vara ett rimligt skäl att sänka skolpengen för alla elever i staden som i stället valde en friskola. I så fall måste ju även friskolor som väljs bort och hamnar i ekonomisk knipa få mer resurser?

”Varken rättvist eller rättssäkert”

Emilia Bjuggren skriver att friskolor har en fördel eftersom vi kan sätta ett tak för hur många elever vi tar emot. Men så funkar det även på kommunala skolor – ingen enskild skola har oändliga möjligheter att erbjuda fler platser. Vi som jobbar som rektorer vet att det oftast är lokalerna som begränsar.

Skolborgarrådet hänvisar till en utredning som kom fram till att friskolors elever får åtta procent för hög skolpeng – men den utredningen säger ingenting om den specifika situationen i Stockholm. Det finns även rapporter som har visat att elever i friskolor får för låg skolpeng.

Vi är helt för att skolor som tar ett större ansvar får mer resurser, men då måste dessa merkostnader tydligt specificeras. Så är det inte i dag. Att Stockholms stad ger elever i friskolor lägre skolpeng är varken rättvist eller rättssäkert.

Elever ställs mot elever

Vi är helt överens med Emilia Bjuggren om att alla elever, oavsett vilken skola de väljer, ska ha rätt till en utbildning på lika villkor. Det är precis därför vi väljer att protestera mot en ny politisk verklighet i Stockholm som ställer elever mot elever.

Vi har ett gemensamt ansvar för att utbilda stadens elever genom att erbjuda en trygg och bra skolgång. Det ansvaret tänker vi fortsätta att ta.

Camilla Conradzon, Rektor Kunskapsskolan Tyresö
Joanna Forslund, Rektor Pops academy Stockholm
Linus Gellerstedt, Rektor Internationella engelska skolan Årsta
Cecilia Hansen, Rektor Innovitaskolan Joriel
Lubna Irfan, Rektor Engelska skolan norr i Stockholm (en del av Atvexa)
Zandra Jakobsson, Rektor Metapontum i Fruängen (en del av Atvexa)
Kajsa Olsson Falk, Rektor Stockholms Montessoriskola Anne Frank (en del av Atvexa)
Djordje Petrovic, Rektor Tornadoskolan i Skarpnäck (en del av Atvexa)
Marcus Segerstedt, Rektor Internationella engelska skolan Bromma
Louise Svenningsson, Rektor Engelska skolan Novia i Liljeholmen (en del av Atvexa)
Cecilia Ulvegård, Rektor Kungsholmens friskola

 

Slutrepliken publicerades på Altinget den 13 december 2024.

Läs den  debattartikeln med rektorerna som publicerades i Altinget den 22 oktober 2024.

Läs repliken från Emilia Bjuggren (s) skolborgarråd, Stockholms stad som publicerades i Altinget den 22 november 2024.

Mer information

Rapport från Friskolornas Riksförbund – Är friskolor överkompenserade?

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!